Дружествата за управление на етажна собственост имат нужда от нормативно

...
 Дружествата за управление на етажна собственост имат нужда от нормативно
Коментари Харесай

Управлението на етажната собственост се нуждае от нормативно регулиране

 Дружествата за ръководство на етажна благосъстоятелност имат потребност от нормативно контролиране, което би избавило техния имидж, както и този на специалността домоуправител, съобщи Ламбро Попов, ръководител на новоучредената Асоциация на сдруженията, които ръководят етажна благосъстоятелност в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Според него 80 % от парцелите в България са частни, а в последните години е налице бурно разгръщане на строителството. Голяма част от сградния фонд обаче е насъбрана в годините на индустриалното строителство, панелните жилища се строят от 60-те години на 20 век. Дейността на асоциацията ще е ориентирана преди всичко към контролиране на активността на сдруженията, които се занимават с ръководство на етажна благосъстоятелност, а също така към осведомителна активност и начинания.

До момента няма никакви нормативни условия към сдруженията за лиценз или регистрация, те работят на доверие, осъществявайки активност по ръководство на етажната благосъстоятелност и това се възприема като опция всеки да го прави както си желае, разяснява Попов.

Дейността на тези сдружения е многопрофилна и има потребност от регулативни критерии и условия, тя има потребност от кадрова, техническа и административна обезпеченост, счита Попов.

„ Ако на пазара има неточни търговски практики от някои участници, това рефлектира върху имиджа на специалността. Около 100 са сдруженията, които оперират сега с такава активност и то основно в огромните градове. Те се записват като елементарни търговски сдружения, някои от тях се занимават с други действия и това е спомагателна активност. Но щом към този момент има 100 сдружения, регулирането го изисква пазарът. Затова ние призоваваме към регистрационен или лицензионен режим, който да дефинира по какъв начин да действат тези сдружения ", сподели още той.
По публикацията работи: Аспарух Илиев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР